Maspo Enerji Kurumsal Politikalar

Değerli Paydaşlarımız,

MASPO Enerji’nin tüm faaliyet alanlarında ve iş süreçlerinde bağlı kalmayı hedeflediği ve taahhüt ettiği politikaları incelemenize sunulmuştur.

Politikanın geliştirilmesi ve son hali ile uygulamaya alınması yönünde hassasiyetinizi bekler, daha yaşanabilir bir dünya için ortak çabamıza katkılarınızı bekleriz.

Saygılarımızla,


Politikalarımız






• Yönetimin amaç odaklı yönetim anlayışının sürdürülmesi

• Yönetimin stratejik adımları takip ve yönetimi kalitesi

• Ekonomik, çevresel ve sosyal risklerden korunma ve finansallaştırma

MASPO Enerji kalite politikamız yasaların ve mevzuatlara uygunluğu, şeffaflığı, işin sürekliliğini kapsamaktadır.

• Uygun kalite yönetim sistemi kurulması, devamlılığının sağlanması tüm çalışanlarımızın sorumluluğudur.

• Kalite yönetim sistemi içerisinde, her çalışan görevi kapsamında sorumluluğa sahiptir.

• Teknolojik gelişmelerin yakından takip edilmesi, çalışanlarımızın düzenli olarak eğitilmesi operasyonlarımızın devamlılığı için önemlidir.

• Kalite yönetim sistemimizde, her seviyedeki durum düzenli olarak değerlendirilir, raporlanır ve kurum içerisinde ilgili birimlerle iletişimi yapılır.

Sürdürülebilir üretimin tüm aşamalarını iş yapış biçimi olarak benimseyen MASPO Enerji, iş sürekliliğini sağlamak konusunda ulusal/uluslararası standartlar, uygulamalar, yasal düzenlemeleri dikkate alarak disipline olmaktadır.

• İş Sürekliliği Yönetim Sistemi kapsamında tüm iş faaliyetlerinde oluşabilecek riskler belirlenerek, risk analizleri yapılarak gerekli düzenlemeler ve tedbirler alınır.

• Kontrol dışında oluşabilecek durumları en az etki ya da etkilenmeden devamlılığın sağlanması için iş faaliyetlerinde gerekli altyapı hazırlanır.

• Kriz ve acil durum yönetimi merkezi olarak koordine edilir.

• İş sürekliliğini sağlamak için planlamalar, eğitimler, testler ve tatbikatlar yapılır. Elde edilen veriler raporlanır.

• Çalışanların sağlığı ve can güvenliği önceliklidir ve olası bir durumda çalışma ortamının şartları sağlıklı ve güvenli kılınmadan iş faaliyetleri başlamaz.

• Üretim süreçlerimiz içerisindeki yenilikçi çalışmaların toplam gelir içerisinde payının belirlenmesi, çalışmaların devamlılığının gözetilmesi Ar-Ge çalışmalarımızın temelini oluşturur.

Küresel çevre sorunlarının, kaynakların verimli ve doğru kullanılmamasından kaynaklandığının farkındayız.

Bu sebeple;

• Hammadde, enerji, su verimliliğini dikkate alarak kaynaklarımızı tasarruflu kullanmaya özen gösterilir.

• Kaynak Verimliliği Yönetim Sistemi ile ihtiyaç ve risk analizi yaparak; sınırlı ve tükenebilir olan kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlamaktadır.

• Üretimimizin en önemli unsuru olan gezegenin ve suyun verimli kullanılması için teknolojik altyapıyla birlikte bilinçlendirme çalışmaları yapılır.

• MASPO Enerji, artık ve atıklarını geri dönüşüm sistemi içerisinde değerlendirmenin yanı sıra, ürünlerini, ambalajını geri dönüşüme uygun şekilde yaparak döngüsel ekonominin bir oyuncusu olmakta kararlıdır.

Bu politika, kurumumuzun bilgi teknolojileri altyapısını kullanmakta olan tüm birimleri, üçüncü taraf olarak bilgi sistemlerine erişen kullanıcıları ve bilgi sistemlerine teknik destek sağlamakta olan hizmet, yazılım veya donanım sağlayıcılarını da kapsamaktadır.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (K.V.K.K) ve ilgili diğer mevzuat kapsamında çalışanlara, ziyaretçilere, tedarikçilere, iş ortaklarına ve ilgili diğer 3. Şahıslara ait kişisel bilgilerin toplanması, işlenmesi, korunması ve imhası konusunda gerekli olan tüm sorumlulukları karşılanmaktadır.

Buna göre;

• Tedarikçi, iş ortaklarına ait her türlü bilgi varlığının gizlilik, erişilebilirlik ve bütünlükleri üzerindeki risklerin farkında olarak bu riskler yönetilir.

• Dahil olunan tüm anlaşmalardan doğan yükümlülüklerin karşılanması, iç ve dış paydaşların bilgi güvenliği gereksinimlerinin sağlanması, ulusal, uluslararası ve sektörel düzenlemelere uyumluluk, yasal ve ilgili mevzuat gerekliliklerinin yerine getirilmesi sorumluluklar arasındadır.

• Bilgi güvenliği sisteminin sürekli iyileştirilmesi sağlanır, bu çalışmalar yönetim tarafından gözden geçirilir.

• Bilgi Güvenliği Politikasında yer alan tüm unsurların sorumluluğu dahilinde olduğunu taahhüt eder.

Etik İlkeler ve Standartlar Belgesi

Temel İlkeler ve Uyumluluk

Kapsayıcılık

MASPO Enerji Etik Kodları tüm MASPO Enerji çalışanları için geçerlidir. Etik Kodlar MASPO Enerji’nin tüm faaliyetleri kurum yönetimi, çalışanları ve süreli olarak sözleşmeli iş ortakları için bağlı kalınacak temel iş yapma anlayışını ve kriterlerini oluşturmaktadır.

MASPO Enerji’nin süresiz ve süreli tüm sözleşmelerinde yer alan maddelerin Etik Kodlar ile uyumlu olarak belirlenmesi ilke edinilmiştir. MASPO Enerji’nin sözleşmede tedarikçi taraf olduğu ve Etik Kodları içermeyen sözleşmelerde ise, MASPO Enerji kendi uygulamalarını yine bu Etik Kodlara bağlı olarak sürdüreceğini beyan etmektedir.

Dürüstlük ve Sorumluluk

MASPO Enerji, tüm süreçlerinde ve tüm paydaşları ile dürüstlük temelinde bir ilişki kurmaktadır. MASPO Enerji tüm faaliyetleri ve süreçlerinde gerek kurum içi gerekse de kurum dışı ilişkilerinde, söz konusu faaliyet ve süreç ile ilgili olarak amaç ve hedefleri ve faaliyet ve süreç boyunca takip edilecek yolu açıklıkla ve dürüstlükle paylaşmayı ilke edinmiştir.

MASPO Enerji tüm iş faaliyetlerinin sorumluluğunu taşımaktadır. Kurum içi ve kurum dışı faaliyetlerde Etik Kodlara aykırı davranışların gerçekleşmesi halinde MASPO Enerji hukuk çerçevesinde gerekli önlemleri alacağını, kendisinden kaynaklanan uygunsuzlukların ise sorumluluğunu üstleneceğini kabul etmektedir.

Saygı ve Adalet

MASPO Enerji’nin tüm faaliyetlerinde, bu faaliyetlerde yer alan her türlü gerçek ve tüzel kişinin, herhangi bir ayrımcılıkta bulunmaksızın, karşılıklı saygı temelinde iş ilişkisinde bulunması esastır. MASPO Enerji’nin saygı anlayışı, üstünlük ve üstün görme kavramlarını içermemekte, eşitlikçi bir saygı anlayışını ifade etmektedir.

MASPO Enerji, faaliyetlerini gerçekleştirirken, bulunduğu ülkelerin hukuk sistemine bağlı kalacağını, öncelikle küresel sözleşmelerin ve yerel hukukun üstünlüğünü tanıdığını ve buna göre çalışacağını beyan eder.

Kurum İçi Etik Kodlar

Bireysel Sorumluluk Anlayışı

Tüm fonksiyonlarda ve tüm seviyelerdeki MASPO Enerji çalışanları, profesyonel kimlikleri ile kurumun kurumsal temsilcisi konumundadır. Tüm çalışanların yazılı ve sözlü beyanları ile davranışları MASPO Enerji’nin kurumsal itibarı ile doğrudan veya dolaylı olarak ilişkilidir.

MASPO Enerji çalışanları küresel kabuller çerçevesinde belirlenmiş olan Etik Kodlara göre hareket etmeyi prensipte kabul etmektedir. Tüm çalışanlar, her türlü davranışlarının, kurumsal itibara ve iş paydaşlarına olan etkisi olduğunu bilir ve buna göre davranmayı tercih ederler. Çalışanlar bu konuda herhangi bir tereddüt duydukları halde, kurum içinde pozisyonlarından bağımsız olarak etik kurula başvurabilir ve özgürce ve kişisel gizliliklerinin korunmasını talep edecek şekilde görüş alabilir.

İnsanlara Saygı Duyma

MASPO Enerji’de her fonksiyon ve pozisyondaki kişiye ve iş ilişkisi içinde bulunulan kurum dışı herkese öncelikle insan olarak saygı duyulması esastır. Saygı, MASPO Enerji’nin insani ve kişisel gelişime değer verilen, fırsat eşitliğinin sağlandığı, çalışan memnuniyetinin öncelikli olduğu bir çalışma ortamı yaratılması çabasının temelini oluşturmaktadır. Herkes tüm maddi ve sözel iletişim ve ilişkilerinde saygı ilkesine bağlı olacağını kabul ve beyan eder.

Emniyet, Sağlık ve Çevre

MASPO Enerji’de insan sağlığı ve güvenliği ile çevresel uyumluluk ve çevrenin korunması ilkeleri üretim anlayışının öncesinde dikkate alınan bir konudur. Hiçbir iş kararı insan ve çevre sağlığı ve güvenliğini tehdit edecek şekilde alınamaz. Çalışma ortamından başlayarak, tüm çalışanların ve dış paydaşların güvenli ve sağlıklı bir çevrede yaşayabilmesi için, gerekli tüm önlemler kurumsal ve bireysel inisiyatif seviyesinde alınır.

Bilginin Korunması ve Gizlilik

Tüm çalışanlar MASPO Enerji ile ilgili ve kamuoyuna açıklanması için yazılı olarak onay verilmemiş olan her türlü bilgiyi korumakla yükümlüdür.

Çalışanlar, hukuken de çerçevesi çizilmiş olduğu halde, MASPO Enerji tarafından kurumsal ticari sırlar olarak kabul edilmiş olan; çalışanların tüzel/gerçek özlük bilgileri, üretim sistemleri, üretim sırasında kullanılan özel formüller ile özellikli ar-ge faaliyetleri ile her türlü pazar bilgisini ve stratejisini gizli tutmayı temel ilke edinmiştir. Bu bilgiler amacı ve platformu ne olursa olsun, kısmen dahi paylaşılamaz.

Kurumsal ve bireysel temsiliyetler sırasında, tüm seviyelerdeki çalışanların kurumsal sırları veya bir bölümünü açıklaması talebi gelmesi halinde, bu talep kurum içi yetkili organlara başvurmaksızın karşılanamaz.

Uygunsuzlukların Bildirilmesi

Tüm çalışanlar Etik Kodlara uygun olmadığını düşündükleri uygulamaları raporlayarak Etik Kurula bildirmek hakkına sahiptir. Etik Kodlara aykırı bir durumun bildirilmesi halinde, bildirimde bulunanın kişisel bilgilerinin saklı tutulması ve tüm haklarının savunulması esastır ve güvence altına alınmıştır.

Kurum Dışı Etik Kodlar

Kurumsal Vatandaşlık

MASPO Enerji kurumsal ve çalışanlarının bireysel temsiliyeti seviyelerinde içinde bulunduğu coğrafyanın doğal olarak kurumsal vatandaşı statüsündedir. Kurumsal vatandaşlık gereği olarak, içinde bulunulan coğrafyanın ekonomik, sosyal ve çevresel gelişimini destekleyecek mahiyette çalışmaların önerilmesi ve uygulanması özendirilir ve desteklenir.

MASPO Enerji’nin her türlü kurumsal sosyal sorumluluk uygulaması, her seviyeden çalışanının yetkinlik ve yeterlilikleri çerçevesinde gönüllü katılımına açıktır. Bir kurumsal vatandaş olarak MASPO Enerji, tüm çalışanlarının kurum dışı projeler de dahil olmak üzere, bireysel gönüllülük faaliyetlerini de olanakları çerçevesinde destekler.

İş Ortakları ile İlişkiler

Başta mal ve hizmet tedarikçileri olmak üzere, iş alanında ve dışında faaliyet gösteren birlikler, dernekler ve sair kuruluşlar ile ilişkilerde adalet, açıklık ve şeffaflık anlayışları esastır.

Adil rekabeti engelleyecek şekilde tedarikçilere imtiyaz sağlayacak, çıkar çatışmasına neden olabilecek her türlü ilişki tipi ve uygulamadan kaçınılması esastır. Aynı şekilde kurumsal iş alanı içinde yer alan birlikler ile bu alana yönelik ilgisi ve faaliyetleri bulunan sivil toplum kuruluşları da dahil olmak üzere tüzel/gerçek kişiler ile ilişkilerde de açıklık ilkesine bağlılık esastır.

Çevreye saygı, kurumsal değerlerimiz içerisinde yer almaktadır. Operasyonlarımızın tüm süreçlerini planlarken ve uygularken çevreye etkimizi değerlendirir ve gerekli planlama, tedbirler alınır.

Çevre ile ilgili düzenlemelerimizi International Finance Corporation (IFC) ve UN Environment Programme (UNEP), Avrupa Yeşil Anlaşması’na göre düzenlenir ve disipline edilir.

Çevre taahhüdümüz içerisinde;

• Tüm değer zincirimizin çevreye saygıyı sahiplenmesi ve gereken düzenlemeleri yapması ve tedarikçilerimizin bilgilendirilmesi

• Çevresel risklerin azaltılması, kaynakların yönetilmesi ve verimliliğinin sağlanması, yatırımların maliyetlerinin azaltılmasına olanak veren çevresel değerlendirme sisteminin uygulanması

• Çevre ile ilgili stratejik önceliklerin ve konuların belirlenmesi, periyodik olarak güncellenmesi

• Çalışanların ve tedarikçilerin eğitilmesi

• Doğrulanabilir, gerçek çevresel hedeflerin belirlenmesi

• Uluslararası ve ulusal çevre standartlarına uyumluluk ve girişimlere katılım

• Operasyonların yer aldığı ülkelerdeki çevre yasa ve mevzuatlarına uyum gösterilmesi

• Sorumlu üretim ve tüketim dengesinin kurulması

• Sürdürülebilir ve sorumlu çevreye katkıda bulunacak enerji ihtiyaçların karşılanması, yeni teknolojiler, inovatif ve eko verimli uygulamalarla değer yaratılması

• Üretim süreçlerinde çevresel risklerin tespit edilmesi, sürekli ve düzenli olarak izlenmesi, ölçümlenmesi ve rapor edilmesi

• Risklerin azaltılması ve olumsuz çevre etkilerinin en aza indirilmesi,

• Su, hava, toprak, biyoçeşitliliğin korunması, enerjinin verimli ve tasarruflu kullanılması, emisyonların azaltılması, atık yönetimi, kaynak verimliliği, kimyasal atık yönetimi için düzenlemelerin yapılması, tedbirlerin alınması

• Bulunduğumuz bölgelerde çevre ile ilgili kamu çalışmalarına destek olunması yer almaktadır.

Yenilenebilir enerji sektörünün bir unsuru olarak, tüm iş süreçlerimizde iklim değişkenliği konusunda çözümler oluşturan, farkındalık yaratmaya odaklanan bir kurumsal kültür oluşturulur ve devamlılığı sağlanır.

Bu çerçevede;

• Sürdürülebilir bir geleceğe proaktif bir şekilde katkıda bulunmak için iklim değişkenliği kapsamında yer alan tüm konularla ilgili politikaları doğrultusunda gerçekçi çözümler üretmeye kararlıdır.

• İklim değişkenliği konusunda çalışanlarımız ve tedarikçilerimize farkındalık oluşturmak için çalışmalar yapılır.

• Ekonomik, sosyal refahın sağlanması ve devamlılığı için iklim değişkenliği konusunda üstümüze düşen her türlü görev sorumluluk olarak algılanır.

• Oluşturacağımız hedeflerin ve eylemlerin iklim değişkenliği konusundaki uluslararası standartlarla uyumlu ve destekler nitelikte olması işimizin ve gezegenimizin sağlıklı devamlılığı için önceliklidir.

Paris Anlaşması, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için küresel bir hedef belirledi. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden kaçınmak istiyorsak, küresel ortalama sıcaklık artışını 1,5 °C’de sınırlandırmak zorundayız.

Nihai hedefin ise 2050’ye kadar net sıfır emisyonlu bir dünyaya doğru hızla ilerlenme olmalıdır. Bunun içinde; enerjiden karbondioksit ve azot oksidi azaltmak için yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması, elektrikli araçların kullanımının fazlalaşması, itici gazlara yeni çözümler bulunması gerekir.

Bu doğrultuda;

• Enerji üretiminde verimlilik ve kaynaklar dikkate alınır.

• Üretimde yenilikçilik anlayışı korunur.

• Geri dönüştürülebilir malzemeler kullanılır.

• Atık verimliliği konusundaki Ar-Ge çalışmaları kapsamında paydaşlarla birlikte endüstriyel simbiyoz gerçekleştirilir.

• Operasyonların bulunduğu bölgelerde ağaçlandırma çalışmaları Ar-Ge faaliyetleriyle geliştirilerek yapılır.

• Çalışanlar ve tedarik zincirine yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılır.

• Paydaşlara bilgilendirme yapılır.

• Kurumun sera gazı emisyonu hedeflerine katkı sağlayacak tedarikçilerle çalışılır.

• Lojistik operasyonun düzenlenmesinde emisyon oluşumu dikkate alınır ve mümkün olduğunca yerel üreticilerle çalışılır.

• Düşük karbonlu bir ekonomiye geçiş için döngüsel ekonomi iş süreçlerinin içerisinde yer alır.

• 2030 yılına kadar karbon pozitif hedefe ulaşmak için tüm operasyon süreçleri uluslararası standartlara göre disipline edilir.

• Temel emisyonlara ait hedefler, taahhütler ve takvim çalışması yapılır, güncellenir.

• Emisyonların etki ölçümünün yapılması ve yönetimi için teknolojik altyapı geliştirilir.

• NOx ve SOx salınımların raporlanması esastır.

• NOx ve SOx salınımların kontrolü esastır.

Su, gezegenin ve tüm canlıların sürdürülebilirliğini sağlamak için en önemli varlıklardan biridir. MASPO Enerji, yaşamın tüm faaliyetleri için kritik öneme sahip olan suyun, tüm ekosistemin ihtiyaçları karşısında kırılganlığının bilincindedir.

• Paydaş olarak gezegenimize saygı temeliyle sürdürülebilirlik yaklaşımımız da gezegenimiz ile saygı ve sevgi ilişkisi içerisinde; çevresel ve doğal kaynakların korunmasına olan inancımız ile, doğrudan ya da dolaylı tüm faaliyetlerimizde suyun verimli kullanımına öncelik ve önem verme zorunluluğunun farkındadır.

• Su ayak izimizi azaltmak ve operasyonlarımızda su verimliliğini önceliklendirmek iş süreçlerimizin vazgeçilmez unsurudur.

• Üretim faaliyetlerimiz, tedarik zincirimizde su verimliliğine ilişkin nitel ve nicel çalışmalar yapılarak eylem planları oluşturulur.

• Doğrudan ya da dolaylı operasyonlarımızın potansiyel etkilerini, olası riskleri değerlendirerek gerekli önlemler ve tedbirler alınır. (Merkez ofis, üretim faaliyetleri, lojistik)

• Çalışanlarımız ve tedarikçilerimiz de tüketim bilinci ve suyun uygun şekilde arıtılması ve geri kazandırılması ile ilgili farkındalık yaratılarak, gerekli teknolojik altyapı oluşturulur.

• Su kullanımımız ve su verimliliği yaklaşımımız şeffaflıkla paydaşlarımızla paylaşılır.

• Tatlı su tüketiminin kontrolü ve iyileştirilmesi için çalışmalar yapılır.

• Tatlı su kaynaklarına etkinin yönetilmesi ve iyileştirilmesi hedefleri geliştirilir.

Biyoçeşitlilik her geçen gün eşi görülmemiş bir oranda kaybediliyor, bu sebeple biyoçeşitliliğin korunması acil bir küresel eylemdir.

Biyoçeşitliliğin “gezegenimizdeki yaşamın temeli”ni oluşturduğunun bilinciyle; sürdürülebilir kalkınmanın zorluklarıyla mücadele ederken öncelikli olarak konumlandırılmış olup; çevre politikamız ve alt politikalarıyla biyoçeşitliliğin sorunları ele alınmaktadır.

Bu anlayış ile;

• Operasyonlarımızın biyoçeşitlilik üzerindeki etkilerini azaltma, üretimden malzeme döngüsüne kadar iyileştirme ve geliştirme çalışmaları yapılır.

• Operasyonlarımız öncesinde faaliyet göstereceğimiz bölgedeki biyoçeşitlilik durumu hakkında akademisyenlerden ve bölge insanlarından bilgi alınır ve bu bilgiler doğrultusunda operasyonlar düzenlenir.

• Biyoçeşitliliği koruyan ya da dikkate alınarak üretilen ürünlerin kullanımı teşvik edilir, bu disipline sahip tedarikçilerle çalışılır. Biyoçeşitliliğin yok edilmesine sebep olabilecek kaynaklardan veya tedarik zinciriyle çalışmaktan kaçınılır.

• Üretim anlayışımız, biyoçeşitliliğe ve ekosistemler üzerinde minimum etki yaratacak şekilde geliştirilir.

• Çalışanlarımızın ve tedarikçilerimizin biyoçeşitlilik ve ekosistemin korunması ile ilgili bilinç düzeyini artırıcı çalışmalar yapılır.

Gezegenimizin artan nüfusu, daha fazla insanın gezegenin sınırlı kaynaklarını paylaşması çevre için zorluk oluşturmaktadır. Doğanın, gezegen sakinlerinin bir yılda tükettiklerini yenilemesi bir buçuk yıl almaktadır. Sorumsuzca ve aşırı tüketim halindeyiz.

Atık politikamız ve planlamamız “değer” yaratmak için gereken zemini sağlamaktadır. Atıkların, çevreye, toplumun sağlıklı yaşamasına, ekonomik dengesizliğe yol açmayacak şekilde yönetilmesi gerekir. Atık politikasının temel amacı, atıkların sağlığa ve çevreye zararlı etkilerini azaltmaktır.

• Atık oluşumunu önlemek için gerekli düzenlemelerin yapılması, sistemin kurulması

• Atıkların yeniden kullanımını teşvik edici çalışanlara ve tedarikçilere yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılması

• Atıkların yeniden kullanımı için dış paydaşlarla iş birliği yapılması

• Geri dönüşüme uygun ve uygun olmayan malzemeler hakkında çalışanlara ve tedarikçilere bilgilendirme çalışmaları yapılması

• Atıkların belirli işlemlerden geçerek ya da geçmeden yeni bir malzeme olarak ekonomiye geri kazandırılması

• Yasalara ve mevzuata uygun davranılması

• Döngüsel ekonominin içerisinde yer alarak, ülke ekonomisine katkı sağlanması

• Tek kullanımlık plastik tüketiminin kontrolü

• Katı atık yönetim sisteminin kontrolü

• Döngüsel kaynak kullanımının planlanması ve yönetilmesi

İnsana olan saygımız, sevgimiz, şefkatimizle insan kaynakları; sağlıklı, dürüst, akılcı, katılımcı, gelişime ve çalışan memnuniyetine odaklı olarak yönetilir. Adil, şeffaf, paylaşımcı, yalın bir insan kaynakları sistemi ile çalışanlarımız için hep daha iyisini yapmaya odaklanılır.

Bu nedenle;

• Çeşitlilik ve kapsayıcılığa önem vererek, her bir çalışanımızın sadece teknik bilgi/eğitim düzeyini değil; yaşama iyilikle bakmasına önem verilir.

• Kadın çalışan istihdam oranımızın her dönemde %20’nin üzerinde tutulması hedeftir.

• Kadın çalışanlarımızın kariyerlerinde ilerlemeleri için eşit şartlar oluşturmak temel prensiplerimizdendir. Kariyerlerindeki gelişimi “performans yönetimi” çerçevesinde değerlendirilir, ilerlemeleri için gerekli destekleyici çalışmalar yapılır.

• Çalışanlarımıza sunduğumuz yaşam ücreti ve yan haklar ile sektörde farklılığımızı ortaya koyuyoruz. Ücretlendirme ve ödüllendirme uygulamalarını sistematik ve objektif olarak gerçekleştirilir.

• Çalışanlarımızın düzenli olarak memnuniyet düzeylerini ölçümler, sürekli iyileştirilir ve geliştirilir.

• Çalışanlarımızın, iş hedeflerimizi aksatmayacak şekilde çalışma saatlerini esneklikle planlar. İş ve özel hayat dengesinin olması çalışanlarımızın verimliliğini, isteğini artırır.

• Çalışanlarımızın kendilerini geliştirebilecekleri, beden ve ruh sağlıklarının iyi olmasını sağlayan programlar ve çalışma ortamı sağlamak için gereken düzenlemeleri, şartları sağlamaya özen gösterilir.

• Çalışanlarımızın gönüllülük faaliyetleri desteklenir, topluma katkı sağlayacak proje önerilerini sunmalarına olanak tanınır.

• Bu prensipler, İK yönetimimizin tüm süreçlerinde uygulanmaktadır.

MASPO enerji, tüm insanların insan haklarına saygı duyar, her türlü ayrımcılık ve eşitsizliğin karşısında yer alır. Davranış Kurallarımızda yer aldığı üzere iş faaliyetlerimizin temeli insana saygı ile başlar

Buna göre;

• Güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı, yaşam hakkı ücretlendirmesi, esnek çalışma saatleri, kişisel ve mesleki gelişim için eğitimler, ifade ve beklenti özgürlüğü, sevgi, şefkat ile çalışanlarımızla iletişim içerisinde iş faaliyetlerimiz sürdürülür.

• Zorla çalıştırma, çocuk işçi çalıştırma veya insan kaçakçılığı dahil modern kölelik içerisinde yer alan bir unsur iş ve yaşam şartlarımızın içerisinde yer alamaz.

• Azınlıklar, yerli haklar, etnik azınlıklar, engelliler, çocuklar, kadınlar ve diğer tüm savunmasız grupların sosyal yaşamına, insan haklarına saygılı davranılır.

• Çalışanlarımızı ve tedarikçilerimizi insan haklarına saygıya teşvik ederek, bilinç düzeylerini artırmak için gerekli çalışmalar yapılır.

• Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nün İş Yerinde Temel İlkeler ve Haklar Bildirgesi ve BM Uluslararası İnsan Hakları Bildirgesi, insan hakları politikamız ve eylemlerimizin temelini oluşturur.

• Operasyonlarımızın yer aldığı toplumlarla, insan haklarına saygılı, insana yakışır iletişim kurarak sürdürülebilir kalkınmayı destekleyici uygulamalar gerçekleştirilir.

• İnsan hakları politikamızın ve Davranış Kurallarımızın (CoC) dışında bir davranış asla kabul edilemez. Kurum içerisinde araştırmaya tabii tutulur, gerektiğinde yasal süreçlere başlatılır. Bu prosedür Etik Kurulun sorumluluğundadır.

• İnsan hakları ihlalleri ve zorla çalıştırmanın önlenmesi için gerekli yapı bulunmaktadır.

• Ayrımcılık ve taciz vakaları Etik Kurulun gözetimi altındadır. Bağımsız olarak karar verir. Prosedüre uygun uygulamaları gerçekleştirir.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın 5. amacı olan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nun çalışma hayatında toplumsal cinsiyet eşitliği prensiplerine uyumluluğu taahhüt edilir.

Bu doğrultuda;

• Tüm iş süreçlerimizde cinsiyet ayrımı yapılmaz.

• Tüm çalışanlarımıza kadın hakları konusunda düzenli olarak bilinçlendirme çalışmaları yapılır.

• Tüm çalışanlarımıza karar alma süreçlerinde eşit hakka sahip olmasına özen gösterilir ve emin olunur.

• Bulunduğumuz habitat içerisinde cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı ve bilinci artırmaya yönelik çalışmalar yapılır.

• Çalışanlarımızın performansına göre terfi, atamalar gerçekleştirilir. İnsan Kaynakları Politikamız ve Davranış Kurallarına göre gerektiği hallerde personel çıkarımları gerçekleştirilir.

• Her türlü tacizden, şiddetten, tehditten uzak güvenli bir çalışma ortamı sunulur.

• İş ve görev dağılımında eşitlikçi ve adil davranılır.

• Üst/alt kademe gelir oranı dikkate alınarak ücretlendirme yapılır.

• Yaşam gelirinin sağlanması dikkate alınır.

• Tüm çalışanlarımızın sendikalaşma hakları korunur.

Paydaş olarak insana saygı; çalışanlarımız, tedarikçilerimiz, iş ortaklarımız dahil irtibatta olduğumuz herkesin sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamında insana yakışır şartlarda çalışmaya devam etmesine önem verilir. MASPO Enerji faaliyetlerinin ve değer zincirinin tüm aşamalarında sağlıklı insanlar ve çalışma koşullarının oluşturulması ve devamlılığının sağlanmasında kararlıdır.

Bu kararlılık ile;

• İş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi için gerekli tedbirleri, eğitimleri, uygulamayı ve uygulatılmasını,

• Çalışma ortamlarında tüm çalışanlarımızın, ziyaretçilerimizin İSG mevzuatına uygun şekilde bilgilendirilmesi ve Kişisel Koruyucu Ekipmanlarının temin edilmesi ve kullanılmasını alışkanlık haline getirilmesini sağlanması,

• İş sağlığı ve güvenliği kültürünü oluşturarak, bir yaşam tarzı biçimi haline getirilmesini

• Tüm çalışanların katılımıyla İSG risk değerlendirmesi yaparak, her sorunun kökenini değerlendirip, araştırarak, çalışanlarımızla istişare ederek, sürekli iyileştirmenin gerçekleştirilmesi,

• Tüm çalışma ortamlarımızda iş kazası ve meslek hastalığına sebep olacak riskleri tespit ederek tüm çalışanlarımızın sağlık, güvenlik ve sosyal refahlarını temin etmeyi, kendilerine ve hatta ailelerine ait ileride doğabilecek her türlü maddi ve manevi kayıplarının azaltılmasını,

• Çalışanlarımızın, tedarikçilerimizin, ziyaretçilerimizin İSG ile ilgili yasal düzenlemelere yönelik prosedürler hakkında bilgilendirilmesi ve uygun hareket etmesi için uygulamalar gerçekleştirilmesi ve gelişimlerine destek olunması

• Tedarikçi ve iş ortaklarımızın da kurumsal İSG ilke kurallarına uyumlu olmalarının sağlanması için bilgilendirilmesi ve gerektiğinde eğitim desteği verilmesi

iş süreçlerimizin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilir.

• Nitelikli istihdam sürekliliğinin sağlanmasına yönelik uygulamalar

• Çalışan refahının genişletilmiş kapsamda sağlanması

• Gelir sağlayıcı yetenek geliştirici programların uygulanması

• Çalışanın işyerinde geçirdiği zaman içerisinde kendini değerli ve yeterli hissetmesinin sağlanması

• Çalışan memnuniyet anketini periyodik olarak yılda 2(iki) kere uygulanması ve elde edilen verilerle iyileştirmelerin yapılması

• Altyapı yatırımlarının planlanması ve iyi yönetimi

• Dolaylı ekonomik katkıların ortaklıktaki önceliği

• Yenileşim çalışmalarının toplam gelir içinden aldığı pay

Sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınma için değer ve fark yaratmak iş stratejimizin içerisinde yer alır. Bulunduğumuz toplumun ekonomik ve sosyal olarak gelişmesi, dönüşmesi için istikrarlı ve kaliteli işler yapmak önceliklerimizdendir.

• Operasyonlarımızın bulunduğu bölgedeki toplumun ihtiyaç, beklenti ve gelişilebilirlik unsurları belirlenir, analiz edilir ve uygulanır.

• İlk yatırım sürecinde ve sonrasında istihdam sağlanacağı zaman öncelik yerel insanlara verilir.

• Operasyonlarımızın her konumunda yerel insanlarla çalışmak önceliklidir.

• Bu öncelik içerisinde kadın istihdamı da eşit işe eşit ücret politikası ile tercih edilir.

• Bulunduğumuz bölgelerde, işimizle ilgili olan yerel organizasyonlar ile çalışılır.

• Kapsayıcılık ve çeşitlilik politikamız ile yerel istihdamın gelişimi desteklenir.

• Temel sürdürülebilirlik konularında yaratılan sosyal değer katkısı dikkate alınır.

• Toplam sosyal yatırımın hesaplanması ve yönetimi sağlanır.

Son yıllarda birçok ülkenin hükümeti, vergilendirilebilir karların, ticari faaliyetlerin gerçekleştiği yerlerden farklı yerlere tahsis edilmesinden kaynaklanan vergi erozyonundan endişe duymaktadır. Bu endişeler, kamu bütçeleri üzerinde de mali baskı yaratmaktadır.

OECD’nin yayınladığı uluslararası vergi sistemi tavsiyesi dikkate alınarak, bulunduğumuz ülkelerdeki vergi ile ilgili düzenlemelere ve yasalara uyumlu olarak çalışılır.

Bu disiplin, kamu amaçlı ihtiyaçların finansmanına ve dolayısıyla topluma katkı yarattığı için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme’yi destekler.

• MASPO Enerji, operasyonlarının bulunduğu tüm ülkelerde; tüm vergi beyannamelerini zamanında planlar ve tüm vergiler zamanında ödenir.

• Ek vergilendirmelerin planlanması ve yönetimi için gerekli teknolojik altyapı oluşturulur.

• Ülkelere göre ek vergilerin planlanması ve yönetimi, merkezi bir şekilde gerçekleştirilir.

İnsan Hakları Yaklaşımı

MASPO Enerji, yerel ve küresel ölçekte, yasalarca belirlenen tüm kurallara, çerçeve metinlerine ve olumlu yönde uygulama ötesi politika belgelerine uygun olacak şekilde bir insan hakları yaklaşımı sergilemeyi uygun bulmaktadır. (KİS; İlke-01)

MASPO Enerji, kurum içinde olduğu gibi tüm iş ortaklarında da aynı çerçeveye bağlı kalınacak şekilde insan hakları uygulamalarının bulunduğunu gözetir ve olanakları çerçevesinde takip eder. (KİS; İlke-02)

Çalışma Standartlarının İyileştirilmesi

MASPO Enerji, çalışanlarının bir sendikaya katılma, topluca sendikalaşma ve kurum ile her konu ve başlıkta müzakerelerini bu sendikalar aracılığı ile özgürce yapması anlayışını desteklemekte ve bu anlayışının tedarikçilerinde de yaygınlaşması için önerilerde bulunmaktadır. (KİS; İlke-03)

MASPO Enerji kurum içinde ve hiçbir tedarikçisinde, çalışanların zorla çalıştırılmasına neden olacak bir uygulamanın yapılmasına veya geliştirilmesine izin vermez. Ayrıca uygulama dışı olarak çalışanların, münferiden yazılı veya sözel kararlar veya davranışlar ile zorla çalıştırılması olarak yorumlanabilecek uygulamalara maruz kalması da Etik Kodlar çerçevesinde kabul edilemez. (KİS; İlke-4)

MASPO Enerji kurum bünyesinde ve diğer tüm iş ortakları ve tedarikçilerinde çocuk işçi çalıştırılmasına izin vermez. MASPO Enerji, çocuk işçiliği tanımlaması için, faaliyette bulunduğu tüm coğrafyalardaki en yüksek standartları kendisine kriter alır ve diğer düşük standartlı bölgelerde de aynı standardı uygulamayı esas kabul eder. (KİS; İlke-5)

MASPO Enerji, işe alım ve işe yerleştirme ve iş faaliyeti süreçlerinde her türlü ayrımcılığı reddeder. Hiç kimse cinsiyet, ırk, din, dil ve sair maddi ve manevi farklılığından dolayı ayrımcılığa tabi tutulamaz. Ayrımcılığı besleyecek mahiyette, çağrışım seviyesinde dahi olsa hiçbir uygulama ve davranış kabul edilemez. (KİS; İlke-6)

Çevre Politikasına Bağlılık

MASPO Enerji tüm faaliyetlerinde, çalışanlarının çevre sorunlarına karşı duyarlı kararlar almasını destekler. Çevresel etkileri olacak şekilde tüm kararların alınması süreçlerinde, bölgeden ve faaliyet konusundan bağımsız olarak, çevresel etkiye öncelik tanıyacak şekilde karara alınması yönünde çalışan inisiyatifinin geliştirilmesi desteklenir ve bu çerçevede alınan kararlara öncelik tanınır. (KİS; İlke-7)

MASPO Enerji gerek kurumsal olarak, gerekse de kurumu temsilen çalışanların bireysel katıldığı her türlü iş faaliyeti ve platformunda çevresel sorumluluğu arttıracak ve destekleyecek şekilde bir anlayışın sergilenmesine azami önem verir. (KİS; İlke-8)

MASPO Enerji, daha yaşanabilir bir dünyanın tesisi için, çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesi yönünde kurumsal bir kararlılığa sahiptir. Aynı şekilde tüm çalışanları ile birlikte faaliyetlerinin her aşamasında çevre dostu uygulamaların geliştirilmesine olanak sağlayacak her türlü kolaylaştırıcılık ile çalışan katılımı desteklenir. Ar-Ge merkezi stratejimizde çevreye duyarlı ve koruyucu projelerin geliştirilmesi önceliklidir. (KİS; İlke-9)

Yolsuzluk ile Mücadele

MASPO Enerji, genel olarak küresel anlayış ve kabuller ile faaliyette bulunduğu tüm coğrafyaların özel yasaları ve kültürel kodları çerçevesinde yolsuzluk olarak yorumlanabilecek uygulama ve davranışlardan sakınmayı ilke edinmiştir. Rüşvet, imtiyaz sağlama, gücü kötüye kullanma, ayrımcılık ve çıkar çatışması olarak yorumlanabilecek her türlü talep raporlanarak reddedilir ve bu tür uygulamalara kurum içinden tevessül edilmesi istisnasız olarak sözleşme feshine varacak şekilde uygulamalar ile önlenir. (KİS; İlke-10)

İnsani Gelişim Hedefleri

MASPO Enerji kurumsal olarak ve tüm çalışanları ile birlikte faaliyetlerini gerçekleştirirken insan sağlığının korunmasına, cinsiyet eşitliğine dayalı eşitlikçi bir eğitim almasına ve temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamasına olanak sağlayacak şekilde davranmayı ilke edinmiştir.

MASPO Enerji’nin araştırma, geliştirme ve yenilikçiliğe dayalı üretim anlayışı, insanlığın daha sürdürülebilir bir çevrede ve koşullarda yaşamasına yönelik olarak tüm çalışanları ile birlikte benimsenmiştir.

(SKH, Hedef-01, Hedef-02, Hedef-03, Hedef-04, Hedef-05, Hedef-06)

Refah Gelişimi ve Yaygınlaşması Hedefleri

MASPO Enerji, insanlığın, dünyanın tüm çevresel koşulları da korunarak, sürdürülebilir yaşam alanlarına sahip olabilmesi, ekonomik büyümesini, enerjinin korunmasını da sağlayacak yenilikçi bir iş ortamı altyapısında tesis edebilmesi için iş alanında faaliyet göstermektedir.

MASPO Enerji’nin tüm çalışanları, bütün iş faaliyetlerini gerçekleştirirken, ayrımcılık yapmadan refahın insanlığın tüm bireylerine yaygınlaştırılması ilke hedefine bağlı olarak çalışmaktadır.

(SKH; Hedef-07, Hedef-08, Hedef-09, Hedef-10, Hedef-11)

İklim ve Çevre Hedefleri

MASPO Enerji, kendi iş alanında, tüm üretim süreçlerinde iklim eyleminin ve biyoçeşitliliğin korunmasının gereklerine bağlı olarak çalışmakta, tüm çalışanları ile birlikte, bu hedefe yönelik olarak geliştirmelerde bulunmaktadır.

MASPO Enerji, hem kurumsal faaliyetlerin yürütülmesinde, hem de tedarikçilerini ve müşterilerini de kapsayacak şekilde, dış paydaşlarının eylemlerinde sorumlu üretim ve tüketim anlayışının yaygınlaşmasına olanak sağlayacak özendirici önlemleri almayı ilke edinmiştir.

(SKH; Hedef-12, Hedef-13, Hedef-14, Hedef-15)

Barış ve Ortaklık Hedefleri

MASPO Enerji, Etik Kodlarının korunması, insanlığın gelişimi, refahın yaygınlaştırılması ve gezegenin korunması hedeflerine yönelik olarak gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerde, kurum içi ve kurum dışında barışçıl bir ortamın tesis edilmesi ve bu hedeflere ulaşılabilmesi için hukukun uygun gördüğü şekilde ortaklıklar geliştirilmesi yönünde istekli bir çalışma anlayışına sahiptir.

MASPO Enerji çalışanları, Etik Kodlara bağlı olmak kaydı ile, küresel hedeflere ulaşılması için geliştirilen her türlü yasal platform ile tüzel ve gerçek kişiler ile iş birlikleri geliştirmek konusunda çalışmalar yürütürler.

(SKH; Hedef-16, Hedef-17)